Kotiseutuseuralla on väliä

Rantsila-seura on ranttisten oma kotiseutuyhdistys, jonka johtotähtenä on edistää ja säilyttää kotikunnan kulttuuria sekä vaalia paikallistietoutta. Lisäksi seura pyrkii virkistämään paikkakunnan kulttuurielämää tuomalla taide-elämyksiä ja muita piristysruiskeita kaikkien käden ulottuville — silmien maisteltavaksi ja korvien tunnusteltavaksi.

Seuralla on tapana järjestää vaikkapa näyttelyitä ja monenlaisia tapahtumia. Toimintaa esitellään pitäjäpäivillä ja markkinoilla. Kannatusmaksujen lisäksi toimintaa rahoitetaan esimerkiksi arpajaisilla, kirjamyynnillä ja taideteosten myyntipalkkioilla.

Yksi seuran mittavimmista voimainponnistuksista on perinnehanke. Sen myötä seura keräsi arvokkaan kokoelman menneistä vuosista aikalaisten ja jälkipolvien iloksi ja ihmeteltäväksi. Hankkeen aikana muun muassa taltioitiin lukemattomia tunteja haastatteluja vanhoista ajoista ja kuvattiin pitäjän merkkipaikkoja ja tunnettuja rakennuksia. Ganander-aiheista oppimateriaaliakin on tekeillä; suunnitteilla on ainakin Ganander-peli.

Senkin jälkeen yhdistyksemme on ollut mukana tuottamassa kunnianosoituksia kotiseudulle. Tuoreimpina ylpeydenaiheina ovat Simojoen suvun työstämät kirjat, joista Ranttilasa raatattua on hersyvä murrekirja paikallisista kielen erikoisuuksista ja Raitin varrelta ja kylien kulmilta edustava ja monipuolinen teos vuosien varrelta. Rantsila-seura myy näitä ja muita perinneteoksia kotiseututalolla ja kirjastolla.

Muun muassa näillä teoilla kotiseutuyhdistys toteuttaa perustamiskirjassaan asetettuja tavoitteita, joiden yhtenä tarkoituksena on ”herättää väestössä harrastusta pitäjän yhteisiin asioihin”. Seuran historiikista voi arvioida, miten yhdistys on pystynyt vastaamaan näihin sääntöihinsä kirjattuihin päämääriin:

  

  • kotiseudun kaikinpuolinen kehittäminen
  • elinympäristön laadun parantaminen ja viihtyvyyden lisääminen
  • kotiseututietouden lisääminen ja kotiseutuhengen ylläpitäminen
  • kotiseudun kulttuurin vaaliminen ja edistäminen
  • pitäjäläisten yhteenkuuluvuuden kasvattaminen
  • henkisen ja taloudellisen edistymisen hyväksi toimiminen
  • kotien ja ympäröivän luonnon kauneusarvoja säilyttäminen ja hoitaminen.

  

Tutustu myös Rantsila-seuran historiikkiin.

  

© 2013 Rantsila-seura