Ganander -talo

Kotiseututalo hellii

Rantsilanraitin eteläkolkassa (Rantsilanraitti 28) lakeuksille tähyää Ganander-taloksi ristitty kotiseututalo. Rakennuksen omistaa kunta, mutta toimintaa pyörittää Rantsila-seura. Uusi nimi juontuu paikallisesta merkkihenkilöstä, 1700-luvulla Rantsilassa vaikuttaneesta kappalaisesta, Gananderista. Kyseinen monen alan uranuurtaja nostettiin muuan vuosi sitten Suurin suomalainen äänestyksessä listan ulkopuolelta peräti sijalle 33.

Ganander-talo on vanha, ehkä 1900-luvun alkupuolelta. Nykyiselle paikalleen se siirrettiin Savalojalta jo vuosikymmeniä sitten. Asuinkäytössä kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on ollut vielä 1980-luvulla, jolloin se vielä tunnettiin nimellä Niilekselä. Sittemmin kunta on ostanut ja remontoinut rakennuksen arvoiseensa kuntoon.

Pihapiirissä syreenien ja petäjien seurana on muun muassa pari vanhaa aittaa ja tuulimylly, jonka korkealle kohoavat siivet tervehtivät tulijoita jo kaukaa. Ympäröivä maisema on kattava näkymä maaseudusta, jossa elävät rinnatusten peltoaukeat, raitin perinteiset rakennukset ja uudenaikainen asutus Nelostietä ja teollisuutta unohtamatta.

Sisällä alakertaa hallitsevat soman pienet vaaleat salit, joihin salaperäinen valo kurkistelee pitsiverhoisten ruutuikkunoiden lomitse. Seinällä kiemurtelee tyylikkään vaatimaton kultateksti, ja sinne tänne sirotellut vanhat esineet korostavat talon tunnelmaa.

Ganander -talo sijaitsee Rantsilanraitin eteläkolkassa.

Ylös johtavat vaatimattomat portaat. Niiden toisessa päässä odottaa kuitenkin yllätys: koko mansardikattoisen talon yläkerta avautuu silmien eteen kaikessa avaruudessaan. Punertavanruskeat seinät luovat lempeää rauhaa, jota täydentävät ikkunoiden ja parvekkeen lasiseinämät.

Talveksi kotiseututalo vaipuu uneen lumivaipan alle, mutta keväisin se puhkeaa eloon kesäkahvilana ja taidetalona. Kahvi tarjotaan tietenkin Rantsila-kupeista, joiden kuvituksena on piirroksia paikallismaisemasta. Juomaa siemaillessa voi samalla silmäillä, millaisia taidenautintoja talolla voi kohdata.

Kesän taidenäyttelyissä on nähty niin paikallisten kuin vierailevien taiteilijoidenkin taidetta. Nimekkäin talolla näyttelyään pitänyt taidemaalari lienee Juhani Palmu. Talon seinät ovat peittyneet milloin kukkameren, milloin kolmiulotteisten kalataulujen alle. Akvarellien, öljyväritöiden, valokuvien ja grafiikkatöiden ohella tutuiksi ovat tulleet niin lasitaide, korut, kukka-asetelmat kuin taidekäsityötkin. Laulu- ja musiikki-illoissa on nautittu kaikkea kansanmusiikin soinnuista klassisiin sävelmiin.

Ganander-talon kesä 2019:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *